Traksiyoner Akü En Verimli Kapasite ile Nasıl Kullanılmalıdır?
Redresör (Şarj Cihazı): Kullanılmakta olan akünün kapasitesi ile akünün şarjını sağlayan redresör kapasite uyumu önem arz etmektedir. Akü şarjı için kullanılacak olan redresör akü kapasitesinin minimum %17 altında maksimum %20 üzerinde olmalıdır.
Akü Şarj: Şarj esnasında hücre buşon kapakları kapalı olmalıdır. Buşon kapaklarında bulunan hava tahliye delikleri buharlaşan havayı tahliye etmektedir. Akülerin şarj konusunda doğru bilinen ilk yanlış hücre buşon kapaklarının açık tutulmasıdır. Hücre buşon kapaklarının açık olarak şarj edilmesi aküdeki saf su kaybını arttırmaktadır.
Saf Su Dolum: Akü saf su dolumunda ilk kural saf sunun akünün şarjını tamamladıktan sonra ilave edilmesidir. Şarjı tamamlanan aküye saf su ilavesi, şarj bittikten sonra ilave edilmelidir.( Minimum 1 saat sonra) Şarjı tamamlanan aküye saf su ilavesi otomatik saf su dolum sistemi ve ya hücreye bağlantılı olan saf su buşon seviye filtresine kadar ilave edilmelidir.
Akü Şarj Sonu Kullanım: Tam şarj dolumu sağlanan aküden tam kapasite alınabilmesi için aküler minimum 1,5 – 2 saat bekletildikten sonra kullanıma alınmalıdır
Akü Şarj – Deşarj V: Stabil olarak çalışmakta olan ve şarj işlemine tabi tutulan akü şarj esnasında hücre başına voltaj maksimum 2,7 Volta çıkmalıdır. Çalışma durumunda olan bir aküde ise hücre başı voltaj maksimum 1,7 Voltun altına düşmesine izin verilmemelidir. Tam olarak şarj olan akü hücre başı voltajları 2,13 – 2,15 Volttur.
Akü Elektrolit Yoğunluk Değeri: Tam olarak şarjı tamamlanan hücrelerin elektrolit yoğunluk değerleri 1,280 +/- 0,001 gr/cm3 (30 0C) seviyesinde olmalıdır.
Akü Sıcaklık Değeri: Akü şarj-deşarj esnasından hücre başına sıcaklık 300C üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. Hücre çalışma sıcaklık değeri – 40/+ 500C’dir.
Akü Doluluk Oranı: Duran akülerin voltaj değerleri %50 seviyesine indiği tespit edildiğinde aküler şarj edilmelidir. (Bu işleme dengeleme şarjı denmektedir). Araç üzerinde kullanılan aküler için en son seviye deşarj değeri %20’dir. Akünün verimli ve tam kapasite hizmet sunabilmesi için deşarj olan aküler bekletilmeden şarja (redresöre) bağlanmalıdır.
Air-Mix: Hücre içinde hava sirkülasyonu sağlayarak şarj süresini kısaltır ve şarj esnasında harcanan elektrik sarfiyatını azaltır.
Bağlantı Şekli: Traksiyoner akülerin tümü seri bağlantılı olarak üretilmektedir.
Akü Ömür Beklentisi: Traksiyoner akülerin bakımları ve şarj deşarj döngülerinin tam olması halinde beklenen ömür 1,500 döngüdür..